وجدان «آراسته»

علی اکبرزاده اول شهریور هم زمان با روز بزرگداشت و تولد ابوعلی سینا پزشک، فیلسوف و حکیم ، روز پزشک نامیده شده است. از آنجا که ابن سینا را پدر علم پزشکی می‌دانند به همین علت در ایران روز تولد وی را برابر با روز پزشک نامگذاری کرده‌اند. «اکنون که با عنایات و الطاف بیکران […]

علی اکبرزاده

اول شهریور هم زمان با روز بزرگداشت و تولد ابوعلی سینا پزشک، فیلسوف و حکیم ، روز پزشک نامیده شده است. از آنجا که ابن سینا را پدر علم پزشکی می‌دانند به همین علت در ایران روز تولد وی را برابر با روز پزشک نامگذاری کرده‌اند. «اکنون که با عنایات و الطاف بیکران الهی دوره دکتری پزشکی را با موفقیت به پایان رسانده‌ام و مسئولیت خدمت به خلق را بر عهده گرفته‌ام، در پیشگاه قرآن کریم به خداوند قادر متعال که دانای آشکار و نهان است و نامش آرامش دل‌های خردمندان و یادش شفای آلام دردمندان، سوگند یاد می‌کنم که: همواره حدود الهی و احکام مقدس دینی را محترم شمارم، از تضییع حقوق بیماران بپرهیزم و سلامت و بهبود آنان را بر منافع مادی و امیال نفسانی خود مقدم بدارم.در معاینه و معالجه حریم عفاف را رعایت کنم و اسرار بیماران خود را، جز به ضرورت شرعی و قانونی، فاش نسازم.خود را نسبت به حفظ قداست حرفه پزشکی و حرمت همکاران متعهد بدانم و از آلودگی به اموری که با پرهیزکاری و شرافت و اخلاق پزشکی منافات دارد، اجتناب ورزم.همواره برای ارتقای دانش پزشکی خویش تلاش کنم و از دخالت در اموری که آگاهی و مهارت لازم را در آن ندارم، خودداری کنم.در امر بهداشت، اعتلای فرهنگ و آگاهی‌های عمومی تلاش کنیم و تأمین، حفظ و ارتقای سلامت جامعه را مسئولیت اساسی خویش بدانم.»
این متن سوگند نامه ای است که فارغ التحصیلان رشته پزشکی به آن قسم می خوردند.
یکی از مهم‌ترین مفاد تعهدات پزشکان در سوگندنامه پزشکی‌شان این است که آنها قسم می‌خورند هنگام درمان بیماران به درآمد جیب او توجه نکنند و در صورت مواجه شدن با بیمار نیازمند، بدون در نظر گرفتن منافع مادی خود، او را درمان کنند.
پزشکان قسم می‌خورند که جز حل مشکل و رفع آلام و درد بیماران و مردم به چیز دیگری مانند پول، قدرت و پست و مقام فکر نکنند و رنگ، نژاد و جنس بیماران در کار طبابت آنها نقشی نداشته باشد، اما متاسفانه شاهد کمرنگ شدن رعایت این نکات اخلاقی از سوی جامعه پزشکی هستیم.
اما چندی پیش به علت مشکوک بودن به کرونا به پزشکی نامی در بالاشهر کرمان مراجعه کردم و دکتر قسم خورده بدون آزمایش، بدون معاینه، از فاصله ۱۰ متری و سریع (حدود ۵ دقیقه) تشخیص داد که کرونا گرفتم و بعد از نوشتن نسخه بلند بالای گفت ۴ روز دیگه مراجعه کن تا ادامه درمان را ادامه دهیم.
بعد از کلی هزینه برای داروهای دکتر قسم خورده و که بیشتر آنها ویتامین بود و مصرف چند روز آنها احساس بهبودی در خود ندیدم و به پیشنهاد یکی از دوستان به دکتر مجید آراسته مراجعه کردم.
دکتر آراسته در ابتدا با خونسردی شرح حال من را شنید و بعد از آن فشار خون، اکسیژن، ضربان قلب، صدای ریه ها و … حدود نیم ساعت برای معاینه وقت گذاشت و بعد از آن ابتدا رژیم غذایی و شرح داروها را توضیح داد و گفت بعد از دو هفته با عکس سی تی اسکن از ریه ها مراجعه کنید و بعد از دو هفته با عکس که مراجعه کردم حتی هزینه ویزیت را هم نگرفتن و دوباره حدود ۳۰ دقیقه برای من وقت گذاشتند.
وقتی دو پزشک بالا را با هم مقایسه می کنم و سوگندی را که خورده‌اند ابتدا به وجدان و بعد عدم نظارت سازمان های مربوطه فکر می کنم که چگونه بعضی از پزشکان حاضر برای درآمد بیشتر جان مردم را فدا کنند آنها باید بدانند که آن بیمار شاید پدر نان‌آور، خانه یا مادر چندین بچه یا فرزند دلبند خانواده‌ای هستند.
وجدان حرفه‌ای، همان حسی که به هر شغل و حرفه‌ای احساس تعهد و مسئولیت می‌دهد؛ تا آنجا که اگر پای وجدان حرفه‌ای در هر شغلی لنگ بزند قطعا آنجا احتمال بی‌اخلاقی و تخلفات دور از انتظار نخواهد بود. به همین دلیل است که نه‌تنها در شغل پزشکی بلکه در بسیاری از حرفه‌هایی که مسئولیت اجتماعی سنگینی پشت آن است، وقتی از سوگندنامه حرفه‌ای سخن به میان می‌آید، وجدان حرفه‌ای نیز ضمانتی برای دیده شدن پیدا می‌کند.
لازم به ذکر است که دکتر آراسته رئیس انجمن تالاسمی ایران و عضو ستاد بحران کرونای استان کرمان و رئیس کمیته دارت هیات انجمن های ورزشی استان کرمان می‌باشد.




وجدان «آراسته»

منبع:یـزدان کـرمان
? وجدان «آراسته»