پزشکی که با طبابت یک آرایشگر، معتادِ کارتن‌خواب شد

کرمان- فت فتو- خبر افزایش قابل تامل معتادان زن طی سال‌های اخیر واقعیت دارد و تلخ‌تر و پرسش‌برانگیزتر اینکه مثلا یک بانوی پزشک معتاد و کارتن‌خواب که پایش به مراکز درمان اعتیاد باز شده در تشریح دلایل اعتیاد از نقش آرایشگری زنانه در تجویز و طبابت خودسرانه با هدف لاغری و تناسب اندام می‌گوید. خبری که عباس صادق زاده […]

کرمان- فت فتو- خبر افزایش قابل تامل معتادان زن طی سال‌های اخیر واقعیت دارد و تلخ‌تر و پرسش‌برانگیزتر اینکه مثلا یک بانوی پزشک معتاد و کارتن‌خواب که پایش به مراکز درمان اعتیاد باز شده در تشریح دلایل اعتیاد از نقش آرایشگری زنانه در تجویز و طبابت خودسرانه با هدف لاغری و تناسب اندام می‌گوید.

خبری که عباس صادق زاده مدیرکل بهزیستی استان کرمان آن را اعلام می‌کند و می‌گوید باورش برای خیلی ها سخت است که یک پزشک با هدف زیبایی و لاغری سرنوشت و آتیه زندگی و سلامتش را اینچنین به دست آرایشگری بدهد که با استفاده از مواد روانگردان صنعتی این روزها سبب بروز مشکلاتش شود اما متاسفانه حقیقت دارد و نه تنها او بلکه اگرچه عمومیت زیاد ندارد اما سایر اقشار نخبه جامعه هم هستند و بوده اند که دچار چنین مشکلاتی شده اند از جمله آنطور که  صادق زاده نقل می‌کند یکی از دبیران شناخته شده ریاضی کرمان نیز قبلا دچار همین مشکل شده بود.

زنگ خطر اعتیاد زنان 

وی که تاکید دارد از طریق آگاه سازی جامعه بسیاری از مشکلات و آسیب های اجتماعی قابلیت حل دارد معتقد است: در حوزه های اجتماعی متاسفانه هنوز مردم از بسیاری از مسائل مهم بی اطلاع هستند و این مهم منجر به اتفاقات بعدی درحوزه آسیب های اجتماعی می‌شود.

صادق زاده ادامه داد: ممکن است سواد سیاسی و مطالبه گری مردم در این بخش طی سال های گذشته رشد زیادتری کرده باشد اما در حوزه مسائل اجتماعی هنوز بخش قابل تاملی از جامعه یا از مسائل مهم اجتماعی بی اطلاع هستند یا دانش و اطلاعاتشان در حوزه رفتاری به کمک آنان در زندگی نیامده است و همین سبب می شود هرسال بر میزان آسیب های اجتماعی افزوده شود.

وی توضیح داد: در حوزه اعتیاد به طور مثال تاکنون اعتیاد بین بانوان کم بود اما طی چند سال اخیر اعتیاد بویژه بین بانوان جوان افزایش یافته و هنگامی که علت را واکاوی می کنیم به موضوعات قابل تاملی برمی خوریم.

تبلیغ زیبایی چهره، تناسب اندام و ورزیدگی

مدیرکل بهزیستی کرمان گفت: نتایج مطالعات و پژوهش‌های ما در تماس مستقیم با بانوان معتاد بویژه بانوان جوان نشان می دهد که دلایل ابتدایی این پدیده، تمایل آنان به زیبایی چهره، تناسب اندام و ورزیدگی است که سبب ساز اقداماتی شده که در نهایت به اعتیادشان انجامیده است.

وی افزود: برخی از این افراد حتی خودشان از این زاویه نگاه نکرده اند و نمی کنند که دچار اعتیاد شده اند و هنگامی که به آنان می گوییم معتاد هستند، ابتدا قبول نمی کنند؛ درصورتی که واقعیت امروز مراکز ترک اعتیاد چیز دیگری می گوید و نشان می دهد که این افراد معتاد شده اند و گرفتار.

نقش مهم آرایشگران زنانه

صادق زاده فرآیند و چگونگی ابتلای زنان به اعتیاد را اینگونه شرح می دهد: بخش عمده این زنان در آرایشگاه ها با انواع مواد و داروهای روانگردان و تبلیغاتی مثل رفع چروک صورت و لاغری آشنا می شوند؛ حال آنکه در نتیجه کارکرد کم عناصر گوارشی و کاهش اشتها به علت مصرف آن داروهاست که ممکن است به دنبال خود لاغرشدن را داشته باشد اما بعدها اثرات مخرب، خودشان را نشان می دهند.

وی افزود: برخی زنان معتاد در مصاحبه با کارشناسان بهزیستی گفته اند که برای صاف تر شدن پوست صورت و لاغری و از روی ناآگاهی به آرایشگران اعتماد کرده اند و معتاد به مصرف روانگردان شده اند؛ برخی آرایشگران توصیه و تاکید می کنند که یکسال این مواد باید مصرف شود.

دیگر دلایل گرایش به روانگردان

مدیرکل بهزیستی استان کرمان البته به نکات دیگری هم درباره دلایل جذب بانوان به این داروها اشاره کرد؛ وی توضیح داد: یکی دیگر از دلایل مهم گرایش بانوان بخصوص دانشجویان به مواد محرک، انرژی و تمرکز کاذب کوتاه مدت و بیخوابی است. از دلایل مهم دیگر مصرف موادصنعتی محرک متأسفانه افزایش بیماری های روانپزشکی بین بانوان جوان از جمله افسردگی و اضطراب است که برای مواجهه علمی با این بیماری در وهله اول پیشگیری اهمیت دارد که مهمترین ابزار آن نیز افزایش دانش و ارتقای آگاهی از سنین پایین خواهد بود. حساس سازی جامعه با هدف بهره مند شدن از هرگونه خدمات بهداشتی و درمانی از مراکز ذیصلاح و معتبر طلب مشاوره و راهنمایی باید انجام شود.

روابط جنسی خارج از چارچوب و کارتن خوابی

مدیرکل بهزیستی استان کرمان در ادامه تشریح تبعات مصرف این روانگردان و اعتیاد بانوان و تاثیرات آن در دیگر بخش های زندگی زنان گفت: متاسفانه در حوزه زنان آسیب‌های ناشی از اعتیاد بسیار زیان‌بار است؛ در یک پژوهش بین ۱۰۰ نفر از زنانی که در مراکز ما درمان می‌شدند هر ۱۰۰ نفر روابط خارج از عرف (جنسی) علاوه بر اعتیاد داشتند و نکته جالب اینکه ۹۴ نفر از این تعداد گفتند هیچ حس لذتجویی جنسی نداشتند بلکه تنها برای تامین مواد یا شرکت در دورهمی محفلی و مصرف مواد به این روابط روی آورده بودند.

وی با بیان اینکه این رفتارها چارچوب و بنیان خانواده را نیز دچار فروپاشی و نیز سایر مشکلات مانند بیکاری، طردشدگی از خانواده و کارتن خوابی ایجاد می کند تصریح کرد: در بین زنانی که از محل آرایشگاه‌ها شروع به مصرف کرده‌اند، پزشکی را می شناسیم که در آرایشگاه برای او تجویز کردند این مواد برای لاغری و شادابی پوست خوب است و بعد از مصرف لاغرتر شده بود اما ادامه مصرف سبب شد نتواند آن را کنار بگذارد و در حال حاضر کارتن خواب شده و زندگیش را از دست داده است.

صادق زاده مورد دیگری را مثال زد و توضیح داد: با یکی دیگر از زنان دچار اعتیاد برخورد داشتیم که کارتن خواب شده بود و زمانی که با وی صحبت کردیم فهمیدیم معلم ریاضی دبیرستان های کرمان بوده است. وقتی او را یافتیم از بچه و همسرش هم خبر نداشت و می گفت: شما برای ترک حریف من نمی شوید؛ ۲ سال در کوچه و خیابان هستم؛ باید دو سال مرا یکجا نگه دارید که ترک کنم چون ۲۰ بار ترک کرده ام اما نشد.

مدیرکل بهزیستی استان کرمان که برای تبریک روز خبرنگار (۱۷ مرداد) در هفته جاری به خبرگزاری جمهوری اسلامی (فت فتو) استان کرمان آمده بود و این سخنان را بیان می کرد معتقد است حتی حداقل های اطلاع رسانی از طریق رسانه ها بسیار می تواند در آگاهی بخشی جامعه موثر باشد.

تاریخچه رویکردها در مقابل آسیب های اجتماعی

وی در ادامه البته با گلایه از نحوه برخی برخوردها در مقابله با آسیب های اجتماعی از تاریخچه مبارزه با این پدیده ها در کشور سخن گفت، درواقع درد دل و تاکید کرد: چرا من مخصوصا از کلمه «مبارزه» در این زمینه استفاده می کنم؟ زیرا هیچگاه «مدیریت» نکردیم، بلکه مبارزه کردیم.

صادق زاده تشریح کرد: بعد از انقلاب، ابتدا به علت سرگرم شدن در سایر حوزه ها، آسیب های اجتماعی را ندیدیم؛ در مقطعی هم که سرگرمی ها کمتر شد، آنها را دیدیم و تازه فهمیدیم که درحال به روز شدن هستند اما آنچه مهم است اینکه بعد از انقلاب ابتدا در مقابله با آسیب ها از رویکرد و واژه «انکار» استفاده کردیم؛ مثلا گفتیم اعتیاد؟ چه کسی گفته؟ یا پاسخ دادیم چرا می خواهید آبروی نظام را ببرید؟

وی افزود: در این عرصه در مقطعی طولانی انکار کردیم و چشم‌هایمان را بستیم؛ نه خودمان دیدیم و نه اجازه دادیم کسی ببیند و بگوید تا اینکه به استراتژی(راهبرد) دوم رسیدیم و آن هم برخورد پلیسی بود که ناخواسته خلق شد. دنبال چرایی پدیده ها بودیم که گفتند باید جزیره‌ای را پیدا کنیم و همه آسیب ها را آنجا متلاشی کنیم که نتیجه این شد که همان سال ها در همین کرمان تعدادی از معتادان اعدام و خانواده هایی نابود شدند.

مدیرکل بهزیستی استان کرمان این رویکرد را اینچنین توصیف کرد: ابتدا به جای مدیریت، مبارزه کردیم؛ اول در این سیل، سیل‌بند احداث نکردیم و بعد در یک رودخانه خروشان چهار عدد بیل خاک ریختیم و هیچ اتفاقی رخ نداد؛ تنها سیل خروشانی از آسیب ها و رویکردها را راه انداختیم. 

وی افزود: استراتژی بعدی مبارزه و امنیت بود که قبول کردیم باید دنبال موعظه و نصیحت در حوزه آسیب ها برویم که این هم نتیجه نداد. درحالی که این مسائل یعنی مدیریت آسیب ها به مدیریت مستقیم مدیران بر می گشت، مسیر دیگری را در پیش گرفتیم و گفتیم با موعظه و توصیه حتی با تکیه به آیات و روایات مدعی بودیم که می توانیم مشکلات را درست کنیم؛ مثال ساده آن این می شود مثلا زمانی که من در خانه نمی‌دانم چگونه با فرزندم گفتمان کنم و فرزند پرخاشگری می کند، من بیایم و به او بگویم قرآن گفته است اگر پرخاشگری کنی مثلا به جهنم می روی؛ چرا قرآن و دین را اینطوری به کار می گیریم در حالی که منِ پدر، فرزندم را وادار به پرخاشگری کرده ام.

صادق زاده بیان کرد: این استراتژی هم جواب نداد و در آخر به دنبال راه‌های علمی، مهارت آموزی و مدیریت پیش رفتیم. اما حالا دیگر زمانی رسیده که کسی مخاطب ما نیست؛ یعنی آن کسی که می‌شد با یک آموزش و مهارت، زندگی را بپذیرد و به شخص مبتلا به اعتیاد می فهماندیم که اعتیاد یک بیماری است همانند کسی که در یک محیط کرونایی قرار می گیرد و مبتلا می شود و اعتیاد یک عادت است، اما دیگر مخاطبی نداریم. 

آسیب های رویکرد غیرتخصصی به حوزه اجتماعی

وی با بیان اینکه الان کار بسیار سخت شده است چون مخاطب مورد اعتماد در این حوزه را در کنار خود نداریم گفت: این درحالی است که وقتی گفتیم به میدان برویم و این قصه را مدیریت کنیم و راهکار آن را ارائه دهیم، همه را دخیل و وارد کردیم، در حالی که موضوع اجتماعی، امری تخصصی است ولی اجازه دادیم همه افراد برای مقوله بسیار حساس و تخصصی اجتماعی خود را مجاز به ورود کنند و همه کنشگر اجتماعی و استاد این حوزه شدند که موازی کاری های بی نتیجه را به دنبال داشت.

مدیرکل بهزیستی استان کرمان ادامه داد: این رویکرد در ادامه با خود، بی اعتمادی به همراه آورد؛ اینک راه مناسب این است که باز هم از طریق ارتقای آگاهی های عمومی تلاش کنیم تا طبقات مختلف مردمی درک کنند که می توانند چه نقشی در کاهش آسیب های اجتمای داشته باشند.

در ادامه سخنان صادق زاده، داود میاندهی رئیس خبرگزاری جمهوری اسلامی(فت فتو) استان کرمان نیز بر آمادگی این خبرگزاری در افزایش فعالیت ها به صورت علمی در حوزه اطلاع رسانی با هدف کمک به کاهش آسیب های اجتماعی در استان و کشور تاکید کرد.



منبع:ایرنـا
? پزشکی که با طبابت یک آرایشگر، معتادِ کارتن‌خواب شد